10 Temmuz 2017 Pazartesi

Kumar Oynamak, Tavla, Satranç



Allahü Teâlâ buyurdu:

«Ey iman edenler! İçki, kumar, (tapmaya mahsus) dikili taşlar, fal okları ancak şeytanın amelinden birer murdardır. Onun için bun(lar)dan kaçının. Ki mutadınıza eresiniz. Şeytan içkide ve kumarda ancak aranıza düşmanlık ve kin düşürmek, sizi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık (hepiniz) vaz geçtiniz değil mi?» (Mâide: 90, 91)Ayet'in aslında geçen «meysir» kumarın her nevine şümulü olan bir kelimedir. Tavla, satranç, yüzük, zar, ceviz, yumurta, taş oyunu ve saire gibi...


Kumar, Allahü Teâlânın:

«Aranızda mallarınızı haksız sebeplerle yemeyin» (Bakara: 188) âyeti ile yasak kıldığı bir yoldan insanların malını yemektir.


Kumarbaz, Resûl-i Ekrem (s.a.v.)in şu hadislerinde nitelendirdiği kimselerdendir:


«Bir takım kimseler Allah'ın (müslümanların maslahatına tahsis buyurduğu) malında haksız olarak tasarrufda bulunurlar. Onlar için kıyamet gününde cehennem muhakkaktır.»


Ulema, orta yere bir şey konulmadan (parasız, menfaatsiz) oynanan tavla ve satranç oyunları hakkında ihtilâf etmişlerdir. Resûl-i Ekrem (s.a.v.)'den rivayet edilen şu sahih hadise dayanarak tavla oyununun haram olduğunda sözbirliği vardır.


Allah'ın Resulü buyuruyor ki:

«Tavla oynayan sanki elini hınzır etine, kanına batırmıştır» (Müslim rivayet etmiştir).



Allah'ın Resulü buyurdu:

«Tavla oynayan Allah'a ve Resulüne âsi olmuştur.»

İbn Ömer şöyle diyor: «Ortaya bir şey koymak sureti ile tavla oynamak domuz eti yemek gibidir. Orta yere bir şey koymadan oynamak ise domuzun yağı ile yağlanmak gibidir.»


Ulemanın çoğu -ortaya bir şey konulsun konulmasın- satranç oyununun haram olduğunu söylemiştir.


İmam Nevevî'ye:
Satranç oynamak haram mıdır, yoksa caiz midir, diye soruldukta, şu cevabı verdi:

«Satranç, ilim erbabından pek çokları nezdinde haramdır.»

Yine imam Nevevî'ye: «Satranç oyunu caiz midir, değil midir? Satranç oynayan günahkâr olur mu olmaz mı, diye soruldukta şu karşılığı verdi:

«Eğer namazı vaktinde kılmaya engel olursa veya bir şey karşılığında oynanırsa haramdır. Bu mahzurlardan uzaksa, imam Şafiîye göre mekruh, başkaları nezdinde (böylesi bile) haramdır».


Ulemadan bir çoğunun ifadelerine göre satrancın haram olduğuna dair delil Allahü Teâlâ'nın «Fal okları ile kısmet (ve hüküm) aramanız üzerinize haram edilmiştir» (Mâide: 3) âyetinin beyanıdır.


Süfyan ve Vekî b. Cerrah: «Fal oklarından murad satrançtır» demişler.

Hz. Ali de şöyle der: «Satranç acemlerin kumarıdır.»

Hz. Ali satranç oynayan bir takım kimselerin yanına uğrar ve onlara şöyle der: «Sizin kendinizi verdiğiniz bu heykeller nedir? Birinizin kor alıp da sönünceye kadar elinde tutması satranç taşlarına dokunmasından daha hayırlıdır. Vallahi siz, böyle oyunlar için değil başka vazifeler görmek için yaratıldınız.»


Yine Hz. Ali şöyle der:

«Satranç oynayanlar insanların en yalancılarıdır. Çünkü onlardan biri, öldürdüm (mat) der, halbuki öldürmemiştir, öldü der halbuki ölmemiştir».


Ebû Musa el-Eş'arî de şöyle diyor: «Ancak günahkâr satranç oynar».





Kitabül-Kebâir
İmam Zehebî

Bedir Yayınevi



11 yorum:

  1. hımmmm yaa satranç oyuncusuyum yaaa hakemliğini antrenörlüğünü de yapıyom. neyse çok kötü değilmiş bu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günümüzde pek çok farklı oyunlarda çıktı. Esasen hepsi malayani olduğundan uzak durmak lazım ama bazen kendimizi kaptırıyoruz.

      Para karşılığı oynananlardan uzak durmak lazım.

      Sil
  2. Rabbim beterinden korusun Allah böylelerini ıslah etsin inşallah emeğine sağlık güzel insan sevgiler 😊

    YanıtlaSil
  3. İşin özü aslında yaratılış gayemizi unutturan her şeyden uzak durmak lazım. Şu internet de aynı şey aslında maalesef :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet. Haklısınız. İnternet de bizi oyalayan şeylerin başında geliyor.

      Sil
    2. Önceden kahvede vakit geçiriyor diye insanlara kızılıyordu. Bunun ne farkı var aslında?

      Sil
  4. bu bilgilere sahip değildim. teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de teşekkür ederim. Hoşgeldiniz.

      Sil
  5. Zaten satranç konusunda iyi değildim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki şer gibi görünen şeylerde hayır vardır. :)

      Sil