17 Temmuz 2016 Pazar

Cilt İçin Faydalı Olan Bazı Maddeler




Bal, gerek gıda olarak yenildiği ve gerekse yumurta sarısı veya akı ile karıştırılıp merhem gibi sürüldüğü zaman cildi güzelleştirir.

Bal, merhem gibi sürüldüğü zaman cildi temizler ve güzelleştirir. Bal, süt ile karıştırılıp cilde sürüldüğü zaman hem beyazlaştırır, hem yumuşatır, hem de cilde koruyuculuk kazandırır.

Badem, kayısı ve şeftali çekirdeklerinin içi kurutulup dövüldükten sonra bal ile karıştırılıp macun yapılır, el ve ayaklara sürütürse iyice yumuşatır ve güzelleştirir. Yumurta sarısı, bademyağı ve bal karışımından yapılan merhem cilde sürülürse, hem yumuşatır, hem de güzelleştirir. Safranyağı da cilde sürüldüğü zaman aynı görevi yapar, cilde tazelik verir.

* Kuru üzüm ne güzel bir gıdadır. Sinirleri kuvvetlendirir, yorgunluğu giderir, ağız kokusunu güzelleştirir, balgamı giderir ve cildi güzelleştirir.

*  Tuz, normal olarak kullanılırsa cildi güzelleştirir, fakat aşırı olarak kullanılırsa, vücutta kaşıntı meydana getirir.
 Zeytinyağı vücuttaki sertliklere sürülerek ovuşturulursa faydalıdır, bilhassa adele ve mafsallara sürülerek ovuşturulması daha da faydalıdır. Zeytinyağının bütün çeşitleri cildi yumuşatır ve saçların beyazlaşmasını geciktirir, zeytinyağı, sürülen organı kuvvetlendirir.

Tereyağı, sertlikleri ve şişlikleri yumuşatır. Parlatma ve güzelleştirme özelliği de vardır. Yumuşak bedenlerde meydana gelen şişlikleri dağıtıp yayar, olgunlaştırma ve yumuşatma bakımından kaymaktan daha kuvvetlidir.

Cilde yağ sürülmesi, vücuttaki gözenekleri tıkar, bu sebeple gözeneklerden dışarı çıkacak olan şeylere engel olur.

Sıcak su ile banyo yapıldıktan sonra sürülürse,  vücudu güzelleştirir ve rutubetini artırır. Kaymak; dermeğiyi ve ciltteki sertliği giderir, tabiatı yumuşatır, fakat yemek iştahını keser, yan etkisi bal ve hurma ile giderilir.

Sığır eti devamlı yenilecek olursa, vücutta alaca, uyuz, dermeğe, cüzzam, bacak şişliği, habis tümör ve dört günde bir nöbetle gelen sıtma ve daha bir çok hastalıklar meydana getirir. Bu zararlar, sığır etine alışık olmayanlar veya yan etkisini karabiber, sarımsak, tarçın ve zencefil gibi baharatlarla gidermeyen kimseler içindir.



Tıbb-ı Nebevî Ansiklopedisi
Ali Rıza Karabulut

Akabe Kitabevi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder