27 Mayıs 2016 Cuma

Yemek Âdâbı





Gülünecek bir şey olmadan gülmediği gibi, acıkmadan da yememelidir. Zira acıkmadan yemek meleklerin buğz etmesine sebep olur.

Gece uykusuz kalmamışsa gündüz uyumaz. Devamlı tok bulunmaz. Elinden geldiğince Firdevs cennetinde yemek için kendini aç bırakır. Yemenin lezzeti açlık miktarıncadır. Aç kalmak açları unutmamak içindir.

Açlık aklı parlatır, göğsü ve kalbi açar, kalbi nurlandırır.

Sabah kahvaltısını elinden geldiğince erken yapmalıdır. Bunun insan bedenine ve tabiatına çok faydası vardır.

Şerli, kötü kimselerle yiyip içmez. Takva ve ilim sahibi kimselerle yiyip içer. Onlarla yiyip içmek insana ilim ve hikmet verir. Yemek esnasında veya sonrasında içki içilen sofraya oturmaz.

Yemeği soğumadan yememelidir. Yemek soğuyuncaya kadar üstünü örter. Yemeğin üzerini örtmekte büyük bereket vardır.

Az da olsa akşam yemeği yer. Bunu terk etmek zayıflığa ve ihtiyarlamaya sebep olur.

Yemekten önce ve sonra elleri yıkamak sünnettir. Yemekten önce elleri yıkamak fakirliği giderir. Sonra yıkamak ise, küçük günahları yok eder ve gözün sağlığı için iyidir. Yemekte hayır ve bereket için dua eder. Sadece süt içiyorsa Allâhü Teâlâ'ya artırması için dua eder.

Yemeğe başlarken besmele çeker. Yemeğin başında besmele çekmeyi unutursa, hatırladığı zaman:
"Bismillahi evvelehû ve âhirahû" der.

Yemeği bitirince ihlâs suresini okur.

Bazı zatlar yemeğin ilk lokmasında  Bismillah, ikinci lokmasında Bismillahirrahman, üçüncü lokmasında Bismillahirrahmanirrahim derdi.



Şir'atü'l İslâm
İmamzâde Muhammed b. Ebû Bekir el-Buhârî

Fazilet Neşriyat


2 yorum:

  1. Blogunuz çok güzel bilgiler içeriyor, sıkı takipçinizim, devamını bekliyorum yazılarınızın ;)

    YanıtlaSil